10 Tips bij ontwikkelen van software

Elke organisatie werkt op de een of andere manier met software. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van standaard software wat voor een vast bedrag per maand intern wordt gebruikt. Toch zijn er steeds meer organisaties die overstappen op maatwerk. Het maatwerk software moet bedrijfsprocessen automatiseren en uiteindelijk kosten besparend werken.

Je kiest voor maatwerk software

Goede software kan het verschil maken tussen het zijn van een efficiënte en inefficiënte organisatie. Want goede software versimpeld bedrijfsprocessen, creëert overzichtelijkheid, voorkomt fouten en werkt kostenbesparend. Waarschijnlijk bekende feiten, wanneer je opzoek bent naar tips voor maatwerk software.

Software of maatwerk applicaties laten ontwikkelen

Maar software laten ontwikkelen is toch duur? Ja dit klopt, deels. Goede software die aansluit bij je organisatie is duur, kost veel tijd en energie, vraagt inzet van je personeel en brengt verandering in processen. Een forse (vaak eenmalige) investering, wat de nodige tijd en aandacht van je vraagt.

Maatwerk software sluit aan bij de organisatie en niet andersom zoals veelal het geval bij standaard pakketten. Het ontwikkelen van maatwerk software vraagt dan ook veel tijd en onderzoek. Met deze tips willen we je graag een handleiding geven voor een succesvol ontwikkeltraject:

10 tips voor een succesvol ontwikkel traject bij maatwerk software

1. Een goed doordacht plan!

Start altijd met een doel, inventariseer de huidige processen en onderzoek wat de doelstellingen van het te realiseren maatwerk software zal zijn. Vaak horen we van klanten dat er een idee ligt, een globaal plan. Wat vaak betekend dat ze achteraf tot de ontdekking komen dat de software niet doet wat het moet doen of dat het onvolledige functionaliteiten bevat. Neem de tijd en schrijf het uit. En betrek hierin de eindgebruiker! Deze weet ten slotte de beperkingen van het huidige systeem.

2. Betrek de eindgebruikers

Niemand weet beter hoe processen zouden moeten lopen als de mensen die dagelijks met de processen bezig zijn. Misschien wel één van de belangrijkste tips, betrek de eindgebruiker(s)! Wanneer deze in een vroeg stadium betrokken worden voorkom je gelijk een veelvuldig voorkomend probleem op de werkvloer, namelijk verzet tegen verandering.

3. Ken je werkprocessen

Maatwerk software moet bedrijfsprocessen automatiseren en/of vereenvoudigen. Begin dan ook met het inventariseren van elk proces binnen je organisatie. Door het modelleren van maatwerk software aan de analoge werkwijze, ontstaat een meer intuïtieve en efficiëntere applicatie waarin gewerkt kan worden. Neem de tijd en analyseer grondig in het voortraject, inventariseer bij de mensen die in het huidige systeem werken en monitor de processen.

4. Omschrijf de noodzakelijke en gewenste functionaliteiten

Beschrijf je verwachtingen, de noodzakelijke functionaliteiten en de gewenste. Op deze manier maak je het project levend. Maak een document aan en beschrijf hoe je processen het liefst zou gaan zien in het nieuwe systeem.

5. Breng de hardware in kaart

Kijk goed naar de huidige hardware binnen je organisatie. Waar werk je mee, maak je gebruik van computers, laptops, tablets en/of andere (mobiele) devices. Werk je alleen vanuit een kantoor of ben je met regelmaat onderweg, wanneer moet je bij de gegevens kunnen. Dit is namelijk bepalend voor het wel of niet kiezen voor web based software. (cloud omgeving)

6. Bepaal of het maatwerk software zichzelf kan terug verdienen

Meetbare Return of Investment. Begin niet aan dit traject als je de ROI van de software niet kunt meten! Want als je het niet kunt meten is de kans groot dat traject zich uiteindelijk niet terug gaat verdienen.

7. Denk aan de toekomst

Denk na over de (verwachte) ontwikkelingen in de toekomst. Laat je software zo bouwen dat het kan meegroeien met je organisatie. Denk na over de doelstellingen en wat je daarvoor zou moeten doen en welke rol deze maatwerk software hierin moet gaan spelen.

8. Oriënteer je in de markt van software ontwikkelaars

Plan kennismakingen met software/applicatie ontwikkelaars. Vergelijk ze en vraag naar recente projecten, klik door demo omgevingen heen en stel moeilijke vragen! Je staat ten slotte op het punt om een intensieve samenwerking voor een langere periode aan te gaan. Kies bewust.

9. Communiceer en laat met je communiceren door de software ontwikkelaars

Communicatie is een sleutelwoord, een veel gemaakte en voorkomende fout is het doen van aannames. Doe geen aannames! Dit zowel aan de kant van ontwikkelaars als aan de kant van klant. Benoem alles en zorg dat je een helder en concreet plan op papier hebt.

10. Vraag een Heldere offerte en een duidelijk Functioneel Ontwerp

Bij Qlic begint geen softwareproject zonder een Functioneel Ontwerp. Een FO zorgt voor een duidelijk beeld, maakt overzichtelijk wat er gerealiseerd gaat worden en voorkomt discussies achteraf. Hiermee koop je als het ware een stuk zekerheid en inzicht. Vraag daarnaast naar een duidelijke, gespecificeerde offerte waarin precies is omschreven waar bedragen op zijn gebaseerd en wat je mag verwachten.

Vraag hier je offerte aan

Wat de kosten van maatwerk software zijn? Waarom maatwerk software in plaats van standaard software?

In onze blog: Wat kost een applicatie? vertellen we je hier graag meer over.

Wij hebben ruime ervaring in het ontwikkelen van maatwerk software, daarnaast hebben we vaak advies mogen geven in oriëntatie trajecten en vaak meegedacht in de realisatie van vele soorten systemen. Ondertussen hebben we een hoop mooie cases in ons portfolio en een goede samenwerking mogen opbouwen met diverse klanten.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Qlic? Vul ons contactformulier in of stuur ons je projectbriefing en dan nemen we graag contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt natuurlijk altijd langskomen op ons kantoor in Groningen, de koffie staat klaar en er is altijd wel iemand die je wegwijs kan maken in de verschillende mogelijkheden. Voorbeelden van ons werk? Die vind je hier.

 

Marijn Poelman
Qlic

Terug naar overzicht