Een veel gehoord argument om niet te kiezen voor software op maat is de angst om "het wiel opnieuw uit te vinden". Het voelt als verspilling van tijd en geld om nogmaals te maken wat een ander al heeft gemaakt. Toch ontkom je er vaak niet aan bij een maatwerk software traject. Je kan immers geen maatwerk bouwen in een standaard (SaaS) oplossing. Of toch wel?
Standaard software, ook wel Software as a Service (SaaS) genoemd, is een kant en klare oplossing met voor alle bedrijven dezelfde funtionaliteiten. Als deze software wordt aangepast, dan veranderd dit voor alle bedrijven die met de software werken. Waarschijnlijk zitten andere gebruikers niet te wachten op klantspecifieke functionaliteiten die gelden voor jouw bedrijf. Dit is één van de redenen waarom maatwerk en standaard over het algemeen lastig te combineren is.
Alleen kleine aanpassingen
Er zijn altijd uitzonderingen, maar het betreft dan kleine aanpassingen zoals bijvoorbeeld een extra veld, en alleen als het softwarepakket deze optie bevat. Wil je bijvoorbeeld in het CRM deel van de applicatie het laatste bericht zien dat een klant op Linkedin heeft gepost of wil je dat er automatisch een mail verstuurd wordt als een klant jarig is dan is dit in de praktijk bij de meeste standaard software niet mogelijk of erg ingewikkeld en duur.
Ander type organisatie
Een andere reden is dat de makers van standaard software (SaaS) vaak niet ingespeeld zijn op maatwerk behoeftes. Het bedrijf heeft mensen in dienst die constant de software generiek doorontwikkelen, maar geen mensen die specifieke klantwensen op maat bouwen en implementeren. Dit is vergelijkbaar met een bedrijf dat woningen verhuurd, die zijn vaak niet ingericht op het bouwen van woningen.
Technische beperkingen
Ook technisch is maatwerk in een standaard softwarepakket vaak niet mogelijk. De fundering is er in 9 van de 10 gevallen niet op berekend om per klant specifieke functionaliteiten toe te passen. Dit is vergelijkbaar met een deel-auto. Een auto kan je met 5 gezinnen delen en gebruiken. Maar als de gezinnen allemaal een andere kleur auto wensen, dan gaat dat niet. Daar is de auto niet op voorbereid. Kleine verschillen per gezin zijn wellicht mogelijk. Zo rijdt gezin A misschien liever in de ECO stand en gezin B in de Sportstand. Met een knopje in de auto wordt onderstel en de motor enigszins aangepast. Maar de auto blijft gelijk voor iedereen. Pas als gezinnen (of de eigenaar, in het geval van software vaak de bouwer) gezamenlijk besluiten dat de kleur moet veranderen wordt de kleur aangepast, maar dan wel voor iedereen.
Het alternatief voor standaard software is maatwerk software. Maar het bouwen van maatwerk software is vergelijkbaar als het bouwen van een huis. Je begint aan de tekentafel. Een concept tekening wordt omgezet naar een concept ontwerp. Daarna volgt het definitief ontwerp en tot slot de bestektekening. De aannemer rekent alles door en begint van de grond af met het bouwen van het bedachte huis.
In deze gevallen moet de opdrachtgever (vaak samen met de architect) bedenken hoe het huis moet worden. Daarbij loop je het risico dat je dingen bedenkt die achteraf toch niet handig bleken. Je kan op voorhand immers niet alles voorzien. Mensen zeggen niet voor niets vaak dat het derde huis dat je bouwt pas goed is. Je neemt dan alle kennis, ervaring en voortschrijdende inzichten mee. En zelfs bij het derde huis ben je nog veel tijd kwijt aan het bedenken van onderdelen, indelingen of praktische zaken die andere mensen ook al eens hebben bedacht. Je bent dus telkens het wiel opnieuw aan het uitvinden. Maar wat is dan het alternatief?
Met kant en klare bouwstenen hebben we een kick-start en hoeven we niet te bouwen wat voor iedereen gelijk is. Denk daarbij aan functionaliteiten als inloggen, een rechtensysteem of een CRM. Deze modules kunnen we, in tegenstelling tot standaard software, volledig op maat aanpassen. Ook kunnen we dit uitbreiden met extra functionaliteiten of maatwerk wensen. Onze werkwijze is dus te vergelijken met het bouwen van een prefab woning. We schreven eerder al een blog waarin deze werkwijze verder staat uitgelegd.
Kort samengevat is maatwerk software in een standaard (SaaS) oplossing in de meeste gevallen niet mogelijk. Het alternatief is software volledig op maat laten bouwen, maar daarbij wordt veel tijd en geld verspilt aan functionaliteiten die al eens zijn bedacht. Qlic combineert het beste van beide werelden in onze unieke werkwijze.
Wil je ook software laten bouwen zonder verrassingen? Neem dan contact met ons op!