Wat is XML

XML, de afkorting voor Extensible Markup Language, wordt gebruikt voor het overzetten, het ophalen, het wegschrijven en het exporteren van data. Het is een standaard van het World Wide Web Consortium voor de syntaxis van opmaaktalen waarmee gestructureerde gegevens in de vorm van platte tekst kunnen worden weergegeven. Daarnaast geeft XML betekenis aan deze gegevens. XML is platformonafhankelijk: de gegevens kunnen door elk programma dat is ontworpen voor het gebruik van XML worden gelezen en verwerkt. Met XML stroomlijn je als het ware allerlei informatie die via verschillende kanalen binnenkomt. Vervolgens kan deze informatie worden uitgewisseld. Met XML worden bijvoorbeeld elektronische patiëntendossiers gebouwd.

De techniek achter XML

XML geeft dus betekenis en structuur aan gegevens. De afbeelding hieronder laat zien hoe dit in z’n werk gaat. XML geeft hier verschillende ontbijtgerechten weer. De groene tekst binnen de vishaken geeft aan hoe de zwarte tekst gekenmerkt moet worden. De tekst of waarde tussen ‘<calories> en </calories>’ geeft aan hoeveel calorieën een bepaald gerecht bevat, terwijl de tekst tussen ‘<name> en </name>’ de naam van het gerecht aangeeft. Doordat XML informatie op deze manier presenteert, worden de data gestructureerd opgeslagen.

XML

Qlic is gespecialiseerd in XML

Heb je zelf geen ervaring met protocollen als XML? Dan ben je bij Qlic aan het juiste adres! Qlic bouwt je website of webapplicatie op maat en geheel naar jouw wens! In een vrijblijvend gesprek kun je je wensen kenbaar maken en leggen wij alle opties aan je voor.

Meer weten over XML ?