Wat kost een applicatie?

Vaak wordt ons de vraag gesteld “Wat kost het om een applicatie te laten maken? Een logische vraag die we ons goed kunnen voorstellen maar die niet zomaar te beantwoorden is. We proberen je in deze blog een beeld te geven van de kosten.

Denk je dat er een standaard applicatie bestaat voor jouw vraag? De eerste vraag die je jezelf moet stellen en waar je serieus over na moet denken. Onlangs kregen we de vraag of wij voor een autobedrijf een systeem konden ontwikkelen die afspraken registreert en een planning laat zien voor de monteurs. Een vraagstuk die veelal een oplossing zal vinden in een standaard software pakket. Maar ook al heb of vindt je standaard software, dan nog kan maatwerk verstandig zijn.

Waarom maatwerk software als er standaard applicaties zijn?

 • Het geen je wenst bestaat nog niet
 • Bestaande pakketten bevatten veel te veel functionaliteiten
 • Bestaande pakketten bevatten juist te weinig functionaliteiten
 • Je wilt geen periodieke kosten voor je organisatie (Geen SaaS oplossing)
 • Je wilt vrijheid in je pakket

Maar wat nog belangrijker is

Maar misschien nog wel de belangrijkste reden. Je wilt groeien met je organisatie. Je wilt structuur bieden. Als bedrijf doe je de dingen anders dan anderen, je werkt op een unieke wijze en je onderscheidt je van je concurrenten. Hoe kun je dan werken met software wat 90% van je concurrenten gebruikt? Als je het anders doet, andere processen hebt en anders werkt, dan zal je dat toch ook in je automatisering willen doorvoeren?

Het kan dus zijn dat de standaardpakketten niet aansluiten op je vraag, of dat de pakketten slechts een deel van de problemen oplossen, waardoor je meerdere applicaties moet samenvoegen voor het gewenste resultaat.

Wanneer je tot de conclusie komt dat er geen kant en klaar systeem op de markt is die aansluit op je wensen, kom je al gauw uit op maatwerk applicaties of modules. Want maatwerk software sluit precies aan op je ideeën, eisen, wensen en doelen.

Organisaties die willen groeien maken gebruik van
maatwerk applicaties!

Een vraagstuk uit de praktijk. De oplossing? Maatwerk software!

Een ondernemer met een snel groeiend bedrijf in de zonnepanelen (EnergieWonen) ziet de groei van zijn organisatie tegen een beperking aanlopen. De aanvragen stromen via de mail binnen, maar op kantoor kunnen ze de hoeveel aanvragen niet op tijd verwerken. De grenzen van efficiënt en overzichtelijk werken worden bereikt en de chaos is compleet. Er ontstond een vraag hoe met zo min mogelijk personeel zo veel mogelijk potentiele klanten te woord kon worden gestaan, hoe de leads overzichtelijk in kaart gebracht konden worden en hoe deze op een goede en snelle manier konden worden voorzien van de gewenste informatie.

Ook vroeg hij zich af of afgeronde projecten sneller online konden worden gepresenteerd, waardoor potentiele klanten projecten en ervaringen uit eigen buurt konden inzien op zijn website.

Met bovenstaand vraagstuk als uitgangspunt en een ja als antwoord op het feit dat we zijn vraag kunnen ombouwen naar een systeem, is een afspraak tot stand gekomen. En is een compleet op maat gemaakt systeem ontwikkeld die mee groeit met zijn organisatie.

Maatwerk kost geld, maar levert nog meer geld op!

Een rekenvoorbeeld, stel een FTE op backoffice kost €2100 per maand, wat neer komt op een bedrag van €31.800 per jaar. (inclusief werkgeverslasten en bijkomende kosten) Dankzij onze software heeft EnergieWonen op dit moment 2 FTE aan backoffice aan het werk. In vergelijking: Zijn concurrenten hebben gemiddeld 6-8 werknemers actief op de backoffice. Met zijn maatwerk software bespaart hij 6 FTE per jaar. Dat levert jaarlijks een besparing op van €190.800. (6 FTE x €31.800 salaris per jaar) In dat geval kan hij dus elk jaar €190.800 in automatisering stoppen zonder dat het hem iets kost.

Nog steeds worden we maandelijks door EnergieWonen ingehuurd om modules toe te voegen of applicaties te ontwikkelen. Dit kost hun gemiddeld tussen de 5K en 10K per maand. Echter hebben ze ten opzichte van 2010 de omzet kunnen vergroten van €1 miljoen naar €20 miljoen per jaar en is EnergieWonen van 3 werknemers uitgegroeid naar een bedrijf met 100 werknemers. Waaruit blijkt dat de investering in maatwerk het geld dubbel en dwars waard is geweest en zich nog steeds terug betaald.

Stuur ons je projectomschrijving

De kosten van standaard software ten opzichte van maatwerk

Ondernemers lopen vaak aan tegen het grote bedrag wat maatwerk software met zich meebrengt. Deze investering is echter snel terug te verdienen. Om deze zin te verduidelijken zullen we nog een rekenvoorbeeld laten zien.

Stel je werkt met een opensource pakket zoals SAP, Salesforce etc. Hier betaal je al gauw €75 per gebruiker per maand voor. Wat bij 10 gebruikers neer komt op €9.000 per jaar. Bij een eenmalige investering van €20.000 heb je dit in iets meer dan twee jaar terug verdiend. Daarnaast kan je dan zelf het pakket samenstellen, waardoor je efficiënter kunt werken en dus ook indirect geld bespaart.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten van een aanpassing in een bestaand systeem. Als je bijvoorbeeld een standaard systeem gebruikt, is de kans groot dat je bij een aanpassing eerst belt met support. Die je laten terugbellen door een consultant à €200 per uur, die komt uiteindelijk langs voor een inventarisatie. Voor je het weet heeft je inventarisatie een paar duizend euro gekost en moet het er nog worden ingebouwd.

Een goed voorbeeld van een aanpassing in maatwerk syteem: Er moet automatisch een SMS verstuurd worden naar de klant als een accountmanager een offerte maakt. Dit om te voorkomen dat de offerte in de SPAM terecht zou komen. Zo blijft er klant contact wat de conversie ten goede komt. Stel je mailt 150 offertes per maand waarvan 5% in de spambox terecht komt. Dan zijn dat al snel 75 per jaar. Stel je hebt een conversie van 25% op je offertes, dan mis je dus +/- 20 deals per jaar. Met een SMS module kun je dit voorkomen. Bij grote partijen ben je voor deze module dan al snel duizenden euro’s kwijt. Ook moet je al gauw rekening houden met 3 tot 6 maanden voor het opgeleverd kan worden. Wij hebben deze module voor €750 gemaakt en hij stond binnen een week live. De terugverdientijd is met ons rekenvoorbeeld slechts enkele weken.

De vragen die je kunt verwachten voor een offerte van maatwerk software

 • welk probleem moet de maatwerk applicatie oplossen?
 • Wie moeten ermeer werken? Zijn er verschillende doelgroepen en om hoeveel gebruikers gaat het?
 • Wat zijn vereiste functionaliteiten en wat zijn gewenste functionaliteiten?
 • Welke koppelingen moeten worden gerealiseerd in de applicatie? (In dit voorbeeld ging het om inkomende mail en ingevoerde projecten)
 • Heb je al eens eerder met software gewerkt? Wat is je hierin bevallen en wat niet?
 • Heb je een budget in gedachten en hoe zit het met de planning?
Nu vraag je je vast af: “Waarom willen ze weten wat mijn budget is en informatie over de planning weten? We doen dit om een realistische prijsindicatie te kunnen geven.

Het is bijvoorbeeld zoals met het kopen van een huis, is het budget geschikt voor het kopen van een villa met zwembad of kan de makelaar beter kijken naar een rijtjeswoning? Wat zijn je wooneisen en wensen? Wil je in een bepaalde buurt wonen of maakt de buurt niet uit? Wil je op korte termijn verhuizen of is er nog geen noodzaak tot verhuizen?

Vragen die we stellen om op basis van de antwoorden, het beschikbare budget en de planning een reële prijsindicatie te kunnen geven.

Wanneer ontvang ik een complete offerte voor mijn maatwerk applicatie?

Wanneer een gesprek heeft plaatsgevonden en een goed beeld is ontstaan van de functionaliteiten. Wanneer onze developers een uren schatting hebben gemaakt en onze visie aansluit bij die van jou, kunnen we een gedetailleerde offerte uitbrengen.

De opties voor maatwerk software voor jouw organisatie bespreken?

Er zijn genoeg mogelijkheden. Elk vraagstuk is anders, en elke maatwerk applicatie uniek. Een maatwerk project vergt een investering in tijd en geld van een bedrijf. Een prijs is daarom uniek, specifiek en daardoor moeilijk als gemiddelde aan te geven. Om toch een indicatie te geven, onze kleinste maatwerk projecten beginnen vanaf enkele duizenden euro’s echter is in maatwerk the sky the limit.

Wanneer je na het lezen van deze blog jezelf herkent in bepaalde punten, regelmatig tegen de beperkingen van je huidige software en werkvorm aan loopt en benieuwd bent naar de mogelijkheden neem dan gerust, geheel vrijblijvend contact met ons op.

Geen uitdaging gaan we uit de weg en geen systeem is te complex. We denken graag met je mee, houden van vernieuwing en nemen graag de tijd om samen met je te kijken naar de mogelijkheden. Je kunt ook onze projectbriefing invullen, we nemen dan graag contact met je op.

 

Marijn Poelman
Qlic

Terug naar overzicht