Wat is een mobiele app?

Omdat de wereld steeds digitaler wordt stijgt ook de vraag naar mobiele applicaties, in de volksmond ‘apps’ genoemd. Om hun toegankelijkheid te vergroten kiezen bedrijven er dan ook steeds vaker voor om een mobiele app te laten ontwikkelen. Er zijn drie verschillende ontwikkelvormen van mobiele apps: native apps, web-based apps of webapps en hybride apps.

Mobiele apps

Native apps

Een native ontwikkelde app is beschikbaar voor een specifiek platform als iOS of Android en zijn te installeren vanuit appstores. Een app die is ontwikkeld voor iOS kan niet geopend worden op een Android-toestel, omdat de app in een iOS-programmeertaal is ontwikkeld. Andersom geldt hetzelfde: als een app in een Android-programmeertaal is ontwikkeld, kan de app niet worden geopend op een iPhone. Programmeertalen voor iOS zijn Objective-C of Swift, de programmeertaal voor Android is Java. Native apps kunnen uiteraard ook ontwikkeld worden voor andere besturingssystemen als Windows Phone en BlackBerry OS, maar deze zijn minder populair.

Webapps

Een web-based app of een webapp kan worden gezien als de mobiele versie van een website. Je opent de app via je browser. In tegenstelling tot een native app heeft een webapp als voordeel dat alle smartphones de app kunnen gebruiken. Daarnaast kan een webapp geopend worden op tablets. Webapps zijn echter niet te downloaden in een appstore. Dit heeft ook als gevolg dat de app niet offline te gebruiken is, waar dit bij een native app wel mogelijk is.

Hybride apps

Zoals de naam al aangeeft combineren hybride apps webapps met de mogelijkheden van native apps. Dat betekent dat hybride apps, net als native apps, te downloaden zijn in appstores. Technisch gezien heeft een hybride app echter meer weg van een webapp. De belangrijkste voordelen van hybride apps zijn dat ze gemakkelijk up-to-date te houden zijn en niet voor elk platform opnieuw ontwikkeld moeten worden (waar dit bij native apps wel het geval is). Met behulp van Cordova worden hybride apps ontwikkeld. Het framework Ionic zorgt ervoor dat de app er native uit komt te zien.

Qlic bouwt je mobiele app op maat

Wil jij de toegankelijkheid van je bedrijf vergroten met een mobiele app? En wil je je bezig gaan houden met mobile marketing, maar heb je zelf geen ervaring met het maken van apps? Qlic bouwt je mobiele app op maat en geheel naar jouw wens! In een vrijblijvend gesprek kun je je wensen kenbaar maken en leggen wij alle opties aan je voor.

Meer weten over Mobiele apps ?