Een goede domeinnaam kiezen

Op dit moment zijn er bijna 5,5 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd. Hoe kies je een goede naam? Waar moet je op letten? Wat zijn veel gemaakte fouten?

Een goede domeinnaam kiezen is lastig, maar erg belangrijk. Maar wat is nou precies een goede domeinnaam? Wat zijn veel gemaakte fouten bij het registreren van een domeinnaam? Sowieso moet je bij het kiezen en je domeinnaam je keuze altijd dubbel doorlezen, zo voorkom je ongelukkige namen. Een bedrijf gespecialiseerd in het verkopen van pennen (Pen Island) registreerde de domeinnaam penisland.net. Meer voorbeelden van ongelukkig gekozen domeinnamen in overvloed!

De extensie (.nl, .com, .be, .net, etc)

Een domeinnaam bestaat uit twee delen. De naam en de extensie. Een ander woord voor extensie is “Top Level Domain”, ook wel TLD. Bij het registreren van een domeinnaam kan je zelf de extensie kiezen. Het maakt daarbij niet uit in welk land je woont. Elk land heeft zijn eigen extensie. Voor Nederland is de extensie .nl. Voor Europa is dat .eu. Naast de extensies voor de landen zijn er ook algemene extensies zoals .org, info en .nu.

Het kiezen en een goede extensie is erg belangrijk. Aller eerst kijken zoekmachines zoals Google naar je extensie. Met je extensie geef je namelijk aan wie je doelgroep is. Heb je een Nederlands bedrijf? Dan is .nl in de meeste gevallen de beste keuze.

Er zijn ook leuke creaties te maken met een naam en extensie. Wat denk je bijvoorbeeld van de domeinnaam “biert.je”? Creatieve domeinnamen zijn leuk maar in de regel lastig vindbaar in zoekmachines.

Vaak is het verstandig om meerdere extensies vast te leggen. Zo weet je zeker dat de concurrent niet de andere varianten claimt.

Wat is een goede domeinnaam?

Probeer een domeinnaam te kiezen die maar op één manier te spellen is. Zo voorkom je dat potentiele bezoekers je domeinnaam verkeerd spellen en misschien wel bij je concurrent terecht komen. Daarbij is de uitspraak ook erg belangrijk. Stel je voor dat je ooit radio reclame gaat maken, realiseer je wel dat het erg lastig is om elke keer je website te moeten spellen. Het is belangrijk op je domeinnaam kort te houden. Dit is veel makkelijker te onthouden en sneller te typen en dus ook sneller te vinden. Helaas zijn korte domeinnamen vaak al bezet, toch is het de moeite waard om er goed over na te denken. Een voorbeeld is www.albertheijn.nl, ook te bezoeken via www.ah.nl.

Tot slot is het belangrijk om na te denken over enkelvoud en meervoud. Stel je verkoopt fietslampen, registreer je dan www.fietslamp.nl of www.fietslampen.nl? Ons advies: Registreer beide. Zo voorkom je dat de concurrent er mee vandoor gaat. Je kan domeinnamen altijd aan elkaar verbinden en doorlinken.

Cijfers en streepjes (koppelteken)

Je mag bij een domeinnaam gebruik maken van cijfers. Denk bijvoorbeeld aan wk2014.nl. Vervang echter nooit letters door cijfers. Dit is lastig te onthouden en lijkt daarnaast onprofessioneel. De kans op typfouten is erg groot. Probeer dus het woord “to” en “for” te vermeiden. Pas daarnaast op met nullen en O’s. Een nul lijkt op een “O”. Zorg er voor dat er geen verwarring onstaat.

Het gebruik van streepjes (koppelteken) in een domeinnaam heeft voor- en nadelen. Voor de leesbaarheid kan een koppelteken wat toevoegen. Echter wordt een koppelteken ook vaak vergeten bij het intypen waardoor de bezoeker op de verkeerde website terecht kan komen. De domeinnaam ikwilvanmijnautoaf.nl is bijvoorbeeld makkelijker te onthouden dan ik-wil-van-mijn-auto-af.nl, ookal is het tweede makkelijker te lezen. Denk ook hierbij aan de radio reclames. Elke keer uitleggen hoe het geschreven moet worden is vaak niet te doen!

Voordelen van een koppelteken

  • Als de domeinnaam zonder streepje al bezet is, kan het met streepje nog vrij zijn. Kijk wel goed wie de domeinnaam zonder streepje heeft en met welk doel!
  • Een koppelteken kan de leesbaarheid verbeteren
  • Een koppelteken kan ongelukkig gekozen domeinnamen zoals penisland voorkomen (pen-islands)
  • Voor sommige zoekmachines is het makkelijk om de belangrijkste woorden in de domeinnaam te herkennen met een koppelteken

Nadelen van een koppelteken

  • Het is minder snel te typen
  • Het is lastiger te onthouden
  • Er ontstaat makkelijk misscommunicatie bij mond-tot-mond reclame

Domeinnaam merkrecht

Pas op met het registreren van een domeinnaam waarop een merkrecht berust. Zo heeft iemand ooit de domeinnaam boerenlandzuivel.nl geregistreerd voor een vriend met een boerenbedrijf. Echter kregen ze binnen twee weken een brief van Friesland Campina met de sommatie de domeinnaam af te staan omdat ze een zuivellijn hebben genaamd “Boerenland”. De ene keer kan het wel, de andere keer niet. Dit is situatie afhankelijk en lastig op voorhand aan te geven. Meer informatie over merkenrechten bij domeinnamen is te vinden bij ICT Recht.

Positionering als Merk

Een domeinnaam hoeft niet altijd een algemeen bekende naam te zijn. Dit is compleet afhankelijk van je marketing. Een goed voorbeeld is Google. Google is een naam. Inmiddels kent iedereen het. Maar wie had dat in 1997 bedacht? Verzin niet te aparte namen, het moet wel blijven hangen. Let daarnaast ook goed op de spelling!

Kapers, kopen en veilingen

Een domeinkaper is iemand die populaire domeinnamen registreert met als doel deze met winst door te verkopen of zelf meer bezoekers te trekken. Een domeinnaam kapen is niet altijd illegaal dus pas goed op! Stel je ziet dat de domeinnaam www.vakantieveilingen.com nog vrij is en registreerd deze, de kans dat vakantieveilingen.nl hem van je wil kopen is groot! Probeer dus altijd zo veel mogelijk variaties en mogelijkheden zelf te registreren om te voorkomen dat iemand je domeinnaam “kaapt”.

Op de website van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kan je kijken of een .nl domeinnaam nog vrij is of van wie hij is als hij al geregistreerd is. Sommige geregistreerde domeinnamen zijn te koop. Dit staat dan vaak op de landingspagina. Je kan contact opnemen met de eigenaar. Vaak is het overnemen van een domeinnaam kostbaar.

Er zijn speciale websites voor het overnemen van domeinnamen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een veiling. Een voorbeeld van een dergelijke website is www.domeinmarktplaats.nl of www.sitedeals.nl.

Conclusie

Een domeinnaam kiezen doe je vaak één keer. Aanpassen is niet mogelijk en je registraties worden goed in de gaten gehouden door kapers of concurrenten. Denk goed na over de domeinnaam en mogelijke varianten. Registreer eventueel ook de andere extensies, het meervoud of andere schrijfwijzen om te voorkomen dat bezoekers op de verkeerde website terecht komen.

 

Marijn Poelman
Qlic

Terug naar overzicht